De Staatsexamens Nederlands als tweede Taal (Nt2) su državni ispiti holandskog jezika za strance  koji uče holandski jezik kao drugi jezik. Diplomom o položenom državnim ispitom Nt2 mogu da pokažu da dovoljno poznaju holandski jezik da bi mogli da rade ili studiraju u Holandiji.

De Staatsexamens Nt2 sastoje se iz četiri dela: lezen-čitanje, luisteren-slušanje, spreken-pričanje i schrijven-pisanje. Postoje dva nivoa: Programma I (B1 nivo) i Programma II (B2 nivo).

Lezen (čitanje): Na ispitu dobijate knjižicu sa tekstovima. Pitanja i ponuđeni odgovori nalaze se na kompjuteru. Za 7 tekstova morate odgovoriti na 35-38 pitanja. Uvek su to pitanja sa višestrukim izborom. Ispit za Programma I traje 110 minuta, a za Programma II traje 100 minuta.

Više o ovom ispitu možete pogledati ovde:

Luisteren (slušanje): ispit se sastoji od 5 ili više tekstova sa 40 ili više pitanja. Postoje i 1-3 video zapisa sa zadacima. Kratke audio tekstove slušate preko slušalica. Pitanja i ponuđeni odgovori su na kompjuteru. Uvek su to pitanja sa višestrukim izborom. Ispit traje 90 minuta.

Kratak video sa instrukcijama možete videti ovde:

Spreken (pričanje): ispit se sastoji kratkih ili dužiš zadataka koje radite na kompjuteru preko mikrofona i slušalica, a ne sa nekom osobom uživo. Ispit traje oko 25 minuta i sastoji se iz dva dela za Programma I, a iz tri dela za Programma II.

Programma I Programma II
Deel 1 8 korte spreekopdrachten 4 korte spreekopdrachten
Deel 2 8 middellange spreekopdrachten 8 middellange spreekopdrachten
Deel 3 1 lange spreekopdracht

Kratak video sa instrukcijama možete videti ovde:

Schrijven (pisanje): ispit se sastoji iz zavšavanja ili dopunjavanja rečenica, pisanja kratkih tekstova ili tekstova srednje dužine. Ispit traje 100 minuta.

Programma I Programma II
10 zinnen schrijven 7-8 zinnen schrijven
2 korte teksten aanvullen 1-2 korte teksten schrijven
2 korte teksten schrijven 1-2 middellange teksten schrijven

Više o tome možete videti u videu:

Primere ispita za Programma I i Programma II možete videti ovde

Fond časova

Pripreme za Programma I obuhvataju fond od 72 termina, ukoliko ste već završili kurs A2 ili ste na A2 nivou poznavanja holandskog jezika. Ukoliko počinjete od nule, pripreme traju 168 termina.

Pripreme za Programma II obuhvataju fond od 48 termina, ukoliko ste već završili kurs B1 ili ste na B1 nivou poznavanja holandskog jezika. Ukoliko počinjete od nule, pripreme traju 216 termina.